Τι είναι ο διαβήτης κύησης;
Ο διαβήτης που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (συνήθως στo μέσo ή προς το τέλος της εγκυμοσύνης) είναι γνωστός ως διαβήτης κύησης. Εμφανίζεται επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να παράξει αρκετή ινσουλίνη (μια ορμόνη σημαντική για τον έλεγχο της γλυκόζης αίματος) για να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες στην εγκυμοσύνη, που έχει ως αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Πόσο συχνός είναι ο διαβήτης κύησης;
Ο διαβήτης κύησης είναι πολύ συχνός μια και μπορεί να επηρεάσει μέχρι και 18 στις 100 γυναίκες κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε διαβήτη κύησης εάν έχετε κάποιο από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου:
- Ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) > 30.
- Ιστορικό κύησης με νεογνό άνω των 4 κιλών.
- Ιστορικό προηγούμενης κύησης με διαβήτη.
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
- Οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη τύπου 2 σε συγγενή πρώτου βαθμού (π.χ γονείς, αδέρφια ).
- Εθνικότητα: οικογενειακή προέλευση από τη Νότια Ασία, την Κίνα, την Αφρική, ή τη Μέση Ανατολή.
Πώς θα ελέγξω τον διαβήτη κύησης;
Εάν έχετε κάποιο από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να σας προσφερθεί εξέταση γλυκόζης μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να είναι μια απλή εξέταση αίματος στην αρχή της εγκυμοσύνης και / ή δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη (GTT). Η δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη περιλαμβάνει:
- Νηστεία όλο το προηγούμενο βράδυ (δεν τρώτε τίποτα και δεν πίνετε τίποτα εκτός από το νερό):
- Το πρωί, πριν από το πρωινό, θα έχετε μια εξέταση αίματος και ακολούθως σας δίνεται ένα ποτό γλυκόζης.
- Η εξέταση αίματος επαναλαμβάνεται 1-2 ώρες αργότερα για να δείτε πώς αντιδρά το σώμα με το ποτό γλυκόζης.
Εάν είχατε διαβήτη κύησης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, μπορεί να σας προσφερθεί η δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη ή ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας, στις αρχές της εγκυμοσύνης καθώς και επαναληπτικός έλεγχος στις 24-28 εβδομάδες.
Τι επιπτώσεις έχει ο διαβήτης κύησης για μένα και το μωρό μου;
Οι περισσότερες γυναίκες που αναπτύσσουν διαβήτη κύησης έχουν υγιή εγκυμοσύνη και υγιή μωρά. Εντούτοις, περιστασιακά ο διαβήτης κύησης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ειδικά αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, γι’αυτό και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μειώνει αυτούς τους κινδύνους.
Είναι σημαντικό να ελέγχετε το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί εάν η γλυκόζη του αίματός σας είναι υπερβολικά υψηλή, το μωρό σας θα παράγει περισσότερη ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το βάρος του. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η πιθανότητα πρόκλησης τοκετού, της καισαρικής τομής και άλλων σοβαρών επιπλοκών κατά τη διάρκεια του τοκετού (π.χ δυστοκία ώμου) και θνησιγένεια (θάνατος νεογνού).
Επιπλέον, τα μωρά που παράγουν επιπλέον ινσουλίνη, πιθανότατα να έχουν χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά τον τοκετό, για αυτό συνιστάται ο άμεσος θηλασμός και ίσως χρειαστεί αυξημένη φροντίδα στη μονάδα νεογνών. Το μωρό σας μπορεί επίσης να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας και / ή σακχαρώδη διαβήτη αργότερα στη ζωή του.
Θα χρειαστώ επιπλέον παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Αν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη κύησης, θα είστε υπό τη φροντίδα μιας εξειδικευμένης διεπιστημονικής ομάδας η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα διαβητολόγο, το μαιευτήρα σας και ένα κλινικό διατροφολόγο εξειδικευμένο στο διαβήτη. Θα πρέπει να λαμβάνετε επιπλέον προγεννητική φροντίδα μόλις διαγνωστεί ο διαβήτης κύησης, που σημαίνει περισσότερες επισκέψεις στο μαιευτήρα σας για στενή παρακολούθηση με τακτικά υπερηχογραφήματα ανάπτυξης του εμβρύου.
- Υγιεινή διατροφή και άσκηση
Η πιο σημαντική θεραπεία για διαβήτη κύησης είναι ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και άσκησης. Ο διαβήτης κύσης βελτιώνεται συνήθως με αυτές τις αλλαγές στην καθημερινότητά σας, αν και σε ορισμένες γυναίκες, θα πρέπει να χορηγηθούν δισκία μετφορμίνης ή / και ενέσιμη ινσούλινη. Θα πρέπει να έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο εξειδικευμένο στο διαβήτη, για την επιλογή της σωστή διατροφής που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη γλυκόζη του αίματος σας σε υγιή και σταθερά επίπεδα.
- Παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα
Αφού έχετε διαγνωστεί με διαβήτη κύησης, θα σας δοθούν οδηγίες για το πώς να ελέγχετε συστηματικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας και ποια θα είναι τα ιδανικά επίπεδα πριν το πρόγευμα και μετά τα γεύματα. Εάν τα επίπεδα γλυκόζης δεν φτάσουν σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από 1-2 εβδομάδες, ή εάν το υπερηχογράφημα δείχνει ότι το μωρό σας έχει μεγαλύτερο βάρος από το αναμενόμενο, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε δισκία μετφορμίνης ή να αρχίσετε ενέσεις ινσουλίνης
- Παρακολούθηση του μωρού σας
Θα πρέπει να προσφέρετε επιπλέον υπερηχογραφήματα για να παρακολουθείται η ανάπτυξη του μωρού σας πιο συχνά.
Θα χρειαστώ θεραπεία;
Έως μία στις πέντε γυναίκες με διαβήτη κύησης θα χρειαστεί να παίρνουν δισκία μετφορμίνης ή / και ενέσεις ινσουλίνης για τον έλεγχο της γλυκόζης αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αν χρειάζεστε ινσουλίνη, ο διαβητολόγος σας θα σας εξηγήσει ακριβώς πώς, πότε και πόσο συχνά να κάνετε την ένεση με ινσουλίνη.
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να γεννηθεί το μωρό σας;
Θα πρέπει να έχετε το μωρό σας μεταξύ των 38 και 40 εβδομάδων της εγκυμοσύνης, ανάλογα με το δική σας περίσταση. Εάν τα υπερηχογράφηματα έχουν δείξει ότι το μωρό σας είναι μεγάλο, ο γυναικολόγος σας πρέπει να συζητήσει τους κινδύνους και τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού, της πρόκλησης τοκετού και της καισαρικής τομής.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού;
Είναι σημαντικό τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να ελέγχονται κάθε ώρα κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό για να εξασφαλιστεί ότι παραμένουν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Εάν τα επίπεδα γλυκόζης υπερβαίνουν τα φυσιολογικά επίπεδα τότε ίσως να χρειαστεί να σας δοθεί ορός ινσουλίνης για να επανέλθουν στα φυσιολογικά όρια κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Τι συμβαίνει μετά τη γέννηση του μωρού σας;
- Το μωρό σας θα παραμείνει μαζί σας εκτός και αν χρειάζεται φροντίδα στη μονάδα νεογνών εαν χρειάζεται στενή παρακολούθηση ή θεραπεία, εάν χρειάζεται βοήθεια με τη σίτιση ή γεννήθηκε πρόωρα.
- Ο θηλασμός είναι καλύτερος για τα μωρά και δεν υπάρχει λόγος να μην θηλάζετε το μωρό σας εάν έχετε διαβήτη κύησης. Θα πρέπει να ξεκινήσετε να τον ταΐζετε το μωρό σας το συντομότερο δυνατόν μετά τη γέννηση και στη συνέχεια κάθε 2-3 ώρες για να βοηθήσετε τη γλυκόζη του αίματος του να παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα.
- Θα πρέπει να γίνει έλεγχος του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα του μωρού σας λίγες ώρες μετά τη γέννηση για να βεβαιωθεί ότι δεν είναι πολύ χαμηλό.
- Ο διαβήτης κύησης βελτιώνεται συνήθως μετά τη γέννηση και κατά συνέπεια είναι πιθανό να σταματήστε να παίρνετε όλα τα φάρμακα για το διαβήτη αμέσως μόλις γεννηθεί το μωρό σας. Πριν πάτε σπίτι, το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας θα εξεταστεί για να βεβαιωθείτε ότι έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό.
Παρακολούθηση μετά τον τοκετό
Θα πρέπει να ελέγξετε το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας μετά από μια ολονύκτια νηστεία ή δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη περίπου 6-8 εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σας. Εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας παραμένουν υψηλά, θα σας παραπέμψουν στο διαβητολόγο (γιατρό που ειδικεύεται στον διαβήτη).
Η σωστή διατροφή, άσκηση και η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα μπορούν να συμβάλουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη στο μέλλον. Οι γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης έχουν 30% κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 εντός των επόμενων 5 ετών για αυτό είναι απαραίτητος ο έλεγχος της γλυκόσης νηστείας μία φορά το χρόνο.
Μελλοντικές εγκυμοσύνες
Έχοντας το σωστό βάρος για το ύψος σας (φυσιολογικος μάζας δείκτης σώματος) και ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή και άσκηση προτού μείνετε έγκυος μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης.
Εάν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να αρχίσετε να λαμβάνετε υψηλή δόση (5mg) φολικού οξέος ημερησίως προτού σταματήσετε την αντισύλληψη.
Μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, εφόσον θα χρεαστεί να κάνετε τη δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη μεταξύ της 16ης και 18ης βδομάδας της εγκυμοσύνης και εάν αυτή είναι αρνητική θα πρέπει να επανεληφθεί μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας.