Skip to main content

Tι είναι η εκτομή του τραχήλου με αγκύλη διαθερμίας (Loop);
Είναι μια μια μικρή επέμβαση που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση των μη φυσιολογικών κυττάρων που εντοπίζονται στον ιστό, ο οποίος καλύπτει τον τράχηλο της μήτρας τόσο εξωτερικά, όσο και τον αυλό του (το «εσωτερικό» του σωλήνα δηλαδή). Αυτά τα μη φυσιολογικά κύτταρα είναι προκαρκινικές αλλοιώσεις που εάν είναι υψηλού βαθμού τότε υφίστανται αυξημένες πιθανότητες να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Επομένως με την αφαίρεση της επιφάνειας του τραχήλου ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να αποτραπεί. Επιπλέον το αφαιρεθέν τμήμα του τραχήλου αποστέλλεται για παθολογοανατομική εξέταση, ώστε αφενός να επιβεβαιωθεί ο βαθμός της αλλοίωσης, αλλά και η έκτασή της.

Για την εκτομή του τραχήλου με αγκύλη διαθερμίας (Loop) ο ιατρός χρησιμοποιεί ειδικό ηλεκτρόδιο, μέσω του οποίου τέμνει («κόβει») το τμήμα του τραχήλου, ενώ ταυτόχρονα καυτηριάζεται και το τραύμα του τμήματος του τραχήλου, που παραμένει (ονομάζεται «κολόβωμα»), ώστε να αποτραπεί η αιμορραγία.

Η θεραπεία θα μπορούσε να γίνει είτε στο ιατρείο με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 10 λεπτά ή εάν προτιμάτε θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιηθεί με γενική αναισθησία.

Ίσως θελήσετε να πάρετε ήπια ανακούφιση από τον πόνο πριν από τη θεραπεία για να αποφύγετα οποιαδήποτε πιθανή δυσφορία. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε τσούξιμο / δυσφορία ενώ το τοπικό αναισθητικό εγχέεται στον τράχηλο σας, το οποίο διαρκεί μόνο για μικρό χρονικό διάστημα έως ότου τεθεί σε ισχύ το τοπικό αναισθητικό.

H θεραπεία και τα οφέλη της
Με την εκτέλεση αυτής της διαδικασίας, θα αφαιρέσουμε τα μη φυσιολογικά κύτταρα που έχουν εντοπιστεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο, αλλά τα κύτταρα αυτά δείχνουν προκαρκινικές αλλαγές και εάν αφεθούν θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο τα επόμενα χρόνια. Η θεραπεία είναι 90% αποτελεσματική στην απομάκρυνση αυτών των προκαρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να γίνεται παρακολούθηση με τακτικά Τεστ Παπ και κατά περίπτωση με HPV  – DNA test και κολποσκόπηση. σύμφωνα με τις οδηγίες του γυναικολόγου σας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θεραπείας;
Η θεραπεία είναι πολύ παρόμοια με αυτήν της κολποσκόπησης. Αφού μιλήσετε πότε με τον γυναικολόγο σας στη συνέχεια θα μεταφερθείτε στην αίθουσα εξέτασης. Όταν βρίσκεστε σε μια άνετη θέση, ο γυναικολόγος σας θα εισάγει ενα κολποδιαστολέα στον κόλπο, όπως όταν κάνετε το Τεστ Παπ και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει το κολποσκόπιο για να εξετάσει τον τράχηλο, εφαρμόζοντας διαφορετικά υγρά (οξικό οξύ) που βοηθούν στον εντοπισμό και την επισήμανση των μη φυσιολογικών κυττάρων. Μόλις γίνει αυτό, θα σας δοθεί τοπικό αναισθητικό και αφού δοθεί χρόνος για να λειτουργήσει το τοπικό αναισθητικό, στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει περίπου 10-15 λεπτά συνολικά.

Τι να περιμένω μετά την επέμβαση;
Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ορισμένα ή κανένα από τα ακόλουθα:

  • Η διαδικασία δεν πρέπει να είναι επώδυνη, αλλά μπορεί να προκαλέσει κάποια ήπια δυσφορία παρόμοια με τον πόνο / κράμπες τύπου περιόδου. Η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη πρέπει να ανακουφίσουν οποιαδήποτε δυσφορία που μπορεί να αντιμετωπίσετε μετά τη διαδικασία.
  • Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε υδαρές ροδόχρου (ροζ) υγρό από τον κόλπο για ένα χρονικό διάστημα (μερικές ημέρες έως τέσσερις εβδομάδες) μετά τη θεραπεία. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μαυροκίτρινο κολπικό υγρό ως αποτέλεσμα μετά τη χρήση διαθερμίας κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η κάθε γυναίκα επουλώνεται διαφορετικά, και μερικές γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν κολπικό υγρό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από άλλες.
  • Μπορεί να υπάρξει μια προσωρινή αλλαγή στον κύκλο της περιοδου σας μετά τη θεραπεία.
  • Συστήνεται εξάλλου η χρήση σερβιέτας και ηαποφυγή εισαγωγής στον κόλπο οτιδήποτε (π.χ. ταμπόν ή κολπικές πλύσεις) καθώς και η σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον 4 εβδομάδες από την επέμβαση. Η εισαγωγή κάποιου αντικειμένου εντός του κόλπου ή η σεξουαλική επαφή αυξάνουν αφενός μεν τις πιθανότητες επιμόλυνσης του τραύματος, αφετέρου τις πιθανότητες αφαίρεσης της επί του τραύματος σχηματισθείσας εσχάρας (έτσι ονομάζεται ο ξεραμένος ιστός – η «κρούστα» –  που σχηματίζεται επί του τραύματος), οπότε και αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης αιμορραγίας.
  • Αποφύγετε το κολύμπι για δύο εβδομάδες ή έως ότου σταματήσει η αιμορραγία και η έκκριση κολπικών υγρών. Μπορείτε να συνεχίσετε οποιεσδήποτε άλλες κανονικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της ελαφριάς άσκησης.

H επέμβαση επηρεάζει τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη;
Η θεραπεία δεν θα επηρεάσει τη μελλοντική σας γονιμότητα και δεν θα αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Ωστόσο, υπάρχει ένας ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού σε γυναίκες που είχαν εκτομή με αγκύλη διαθερμίας, η οποία είναι περίπου 3% σε σύγκριση με το 1% του γενικού πληθυσμού. Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε δύο ή περισσότερες εκτομές αγκυλης διαθερμίας θα πρέπει να παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τον μαιευτήρα τους για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού με υπέρηχους μέτρησης του μήκους του τραχήλου της μήτρας. Συνιστάται να περιμένετε έως ότου έχετε υποβληθεί σε θεραπεία πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος καθώς η θεραπεία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν είστε έγκυος. Σας συνιστούμε όπως επαναλαβετε το Τεστ Παπ έξι μήνες μετά τη θεραπεία και εάν αυτό είναι αρνητικό τότε θα μπορέσετε να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος.