Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)
Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι ένα μέτρο του βάρους σας σε σχέση με το ύψος σας. Θεωρείται ότι είστε υπέρβαροι εάν ο ΔΜΣ σας είναι μεταξύ 25 και 29,9 και παχύσαρκοι εάν ο ΔΜΣ σας είναι 30 ή μεγαλύτερος. Ο ΔΜΣ σας θα υπολογιστεί κατά τo πρώτο σας ραντεβού και θα γίνει ένα κατάλληλο πρόγραμμα φροντίδας για την εγκυμοσύνη σας και τον τοκετό.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ενός αυξημένου ΔΜΣ στην εγκυμοσύνη;
Τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι ο ΔΜΣ μιας μητέρας το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, σχετίζεται με την αύξηση πολλών επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Γενικά, όσο μεγαλύτερος είναι ο ΔΜΣ της μητέρας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος προβλημάτων. Ορισμένες από αυτές τις επιπλοκές παρατίθενται παρακάτω:
Επιπλοκές για τη μητέρα:
- Αυξημένη αρτηριακή πίεση.
- Δυσκολία στην κίνηση και αναπνοή
- Αποβολή-ο συνολικός κίνδυνος αποβολής κάτω των 12 εβδομάδων είναι 1 στα 5 (20%), αλλά εάν έχετε ΔΜΣ πάνω από 30, ο κίνδυνος σας αυξάνεται σε 1 στα 4 (25%).
- Πρόωρος τοκετός
- Προεκλαμψία
- Διαβήτης κύησης
- Έλλειψη βιταμίνης Δ
- Φλεβική θρομβοεμβολή (θρόμβοι αίματος στα πόδια και τους πνεύμονες)
- Δυσκολία στην παρακολούθηση του μωρού στην κατά τη διάρκεια του τοκετού.
- Τεχνικές δυσκολίες τόσο στο φυσιολογικό τοκετό όσο και την καισαρική τομή.
- Αιμορραγία μετά τον τοκετό
- Επιπλοκές με τη γενική αναισθησία
Επιπλοκές για το μωρό:
- Συγγενείς ανωμαλίες
- Θνησιγενές και νεογνικός θάνατος.
- Μακροσωμία – ένα νεογέννητο πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο. Είναι πιο πιθανό το μωρό σας να ζυγίζει περισσότερο από 4 κιλά . Εάν ο ΔΜΣ σας είναι πάνω από 30, ο κίνδυνος σας διπλασιάζεται από 7 % στο 14% σε σύγκριση με τις γυναίκες με ΔΜΣ μεταξύ 20 και 30.
- Δυστοκία ώμων.
- Εισαγωγή στη μονάδα νεογνών.
- Εάν είστε υπέρβαρες, το μωρό σας θα έχει αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη αργότερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες γυναίκες με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 30 θα έχουν υγιές μωρό.
Τι μπορώ να κάνω για αυτούς τους κινδύνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
1)Υγιεινή διατροφή
Συνίσταται να μιλήσετε με ένα κλινικό διαιτολόγο για τον προγραμματισμό και τη διατήρηση ενός υγιεινού διατροφολογίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η απώλεια βάρους δεν συνίστωνται, παρόλο που η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί και πρέπει να περιοριστεί. Το “φαγητό για δύο” είναι ένας μύθος, καθώς δεν χρειάζεστε πρόσθετες θερμίδες στα πρώτα 2 τρίμηνα, αφού είναι απαραίτητες μόνο 200 θερμίδες επιπλέον ημερησίως το τελευταίο τρίμηνο. Αυτό ισοδυναμεί με 2 φέτες ψωμιού ολικής αλέσεως.
Εάν έχετε υψηλό δείκτη μάζα σώματος, συνιστάται η άυξηση βάρους όχι περισσότερο από 6 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
2) Ασκηση
Το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG) συνιστά 30 λεπτά σωματικής άσκησης ανά ημέρα για εγκύους, γι ‘αυτό προσπαθήστε: να χρησιμοποιείστε τις σκάλες αντί τον ανελκυστήρα ή περπατήστε στα καταστήματα αντί να οδηγήσετε. Οι γυναίκες που δεν ήταν δραστήριες πριν από την εγκυμοσύνη συνιστάται να σχεδιάσουν ένα ασφαλές πρόγραμμα άσκησης.
3) Φολικό οξύ
Θα πρέπει να παίρνετε 5mg φολικό οξύ από 1 μήνα πριν συλλάβετε μέχρι την 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης για την αποφυγή βλαβών του νευρικού σωλήνα στο μωρό σας. Αυτή είναι μια υψηλότερη δόση από ό, τι περιέχεται σε διάφορα συμπληρώματα εγκυμοσύνης, γι ‘αυτό θα πρέπει να συνταγογραφηθεί από το γιατρό σας.
4) Συμπληρώματα βιταμίνης D
Συνιστάται σε όλες τις έγκυες γυναίκες να παίρνουν 10mcg βιταμίνης D καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ο ΔΜΣ σας είναι 30 ή μεγαύτερος, καθώς πιθανότατα έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D.
5) Φλεβική θρομβοεμβολή
Όλες οι έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής (παρουσία θρόμβων στα πόδια και στους πνεύμονες). Ο γυναικολόγος σας θα προβεί σε αξιολόγηση κινδύνου κατά το πρώτο σας ραντεβού και αν πιστεύει ότι έχετε αυξημένο κίνδυνο, θα σας συστηθεί η χρήση ενέσιμης ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους για τη μείωση αυτού του κινδύνου.
Θα χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις;
- Διαβήτης κύησης
Θα λάβετε μια εξέταση αίματος που ονομάζεται δοκιμή ανοχής γλυκόζης όταν είστε 26 εβδομάδες έγκυος (εάν ο ΔΜΣ σας είναι 50 ή περισσότεροι, θα έχετε επίσης αυτό το τεστ στις 16 εβδομάδες) για να αποκλείστεί η έναρξη του διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη.
- Τακτικά υπερήχογραφήματα ανάπτυξης του εμβρύου
Μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον υπερηχογραφήματα μετά το υπερηχογράφημα του δευτέρου τριμήνου (20 εβδομάδες), καθώς μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να καταλάβετε πώς μεγαλώνει το μωρό σας. Θα γίνονται διάφορες μετρήσεις του εμβρύου για τον υπολογισμό του βάρους του.
- Ραντεβού με αναισθησιολόγο
Ο αναισθησιολόγος, ο γιατρός που ειδικεύεται στην ανακούφιση του πόνου στη διάρκεια του τοκετού και στη χορήγηση τόσο της επισκλήριδιας, ραχιαίας και της γενικής αναισθησίας. Μπορείτε να προγραμματίσετε μια συνάντηση με έναν αναισθησιολόγο για να συζητήσετε το ιατρικό και χειρουργικό ιστορικό σας, μαζί με τις διάφορες μορφές ανακούφισης πόνου και αναισθησίας που μπορεί να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του τοκετού.
4)Παρακολούθηση προβλημάτων αρτηριακής πίεσης
Λόγω του αυξημένου κινδύνου αύξησης της αρτηριακής πίεσης και της προεκλαμψίας, θα χρειαστείτε πιο στενή παρακολούθηση και περισσότερα ραντεβού με τον μαιευτήρα σας. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να πάρετε δισκία χαμηλής δόσης ασπιρίνης για να μειώσετε τον κίνδυνο προεκλαμψίας.
Μετά τη γέννηση του μωρού σας
Έχετε αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης για μερικές εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σας και για να μειώσετε αυτό τον κίνδυνο θα πρέπει:
- Να παραμείνετε δραστήριες – αποφύγετε την κάθιση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Φορέστε ειδικές κάλτσες συμπίεσης, εάν σας έχουν συμβουλευτεί ότι τις χρειάζεστε.
- Εάν έχετε ΔΜΣ 40 ή μεγαλύτερο, θα πρέπει να έχετε θεραπεία ενέσιμης ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά τη γέννηση του μωρού σας – ανεξάρτητα από το εάν έχετε γεννήσει φυσιολογικά ή με καισαρική τομή. Μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσετε να το παίρνετε για 6 εβδομάδες.